4 Retrospective vormen onder het vergrootglas

niek vierkant avatar

Niek Horsmans

Marketing

Bij het implementeren van de Agile-methodiek binnen bedrijven wordt de retrospective beschouwd als een cruciaal onderdeel van het proces. Het biedt teams de gelegenheid om te reflecteren op hun werk, successen te vieren en verbeterpunten te identificeren. Er bestaan verschillende retrospective vormen die elk hun eigen aanpak en voordelen hebben.

In deze blogpost vergelijken we vier van deze vormen: de Zeilboot Retrospective, de 4L’s Retrospective, de Start, Stop, Continue Retrospective alsook de Mad, Sad, Glad Retro methode.

Zeilboot Retrospective

De Zeilboot Retrospective is een visuele methode die teams helpt bij het identificeren van risico’s, vertragingen en manieren om hun doelen te bereiken. Het maakt gebruik van symbolen zoals een eiland, rotsen, een anker, wolken en wind om verschillende aspecten van het teamwerk te vertegenwoordigen.

Hoe werkt het?

Teamleden brainstormen over risico’s, vertragingen en ondersteunende factoren en plakken hun ideeën op de bijbehorende symbolen op een groot bord. Vervolgens worden actiepunten geïdentificeerd om de risico’s te verminderen en de doelen te bereiken. Bekijk voor een uitgebreide toelichting op deze vorm onze blogpost: Effectieve Retrospectives. 

zeilboot retrospective

4L’s Retrospective

De 4L’s Retrospective is gebaseerd op vier categorieën: Liked, Learned, Lacked en Longed For. Het moedigt teamleden aan om te reflecteren op wat ze leuk vonden aan de sprint, wat ze hebben geleerd, wat er ontbrak en waar ze naar verlangden.

Hoe werkt het?

Teamleden schrijven hun observaties voor elke categorie op post-its en delen deze met het team. Vervolgens worden deze observaties besproken en worden er actiepunten geformuleerd om verbeteringen aan te brengen.

Start, Stop, Continue

De Start, Stop, Continue Retrospective vraagt teamleden om te reflecteren op wat ze moeten starten, stoppen en blijven doen in de volgende sprint. Het benadrukt zowel positieve als negatieve aspecten van het werkproces.

Hoe werkt het?

Teamleden brainstormen over wat ze willen starten, stoppen en continuïteit willen behouden, en bespreken vervolgens gezamenlijk hoe ze deze veranderingen kunnen implementeren.

Retrospective Start, Stop, Continue

Mad, Sad, Glad Retrospective

Wat is het?

De Mad, Sad, Glad Retrospective richt zich op de emoties van teamleden tijdens de sprint. Het moedigt hen aan om te delen waar ze boos, verdrietig of blij over waren tijdens het werkproces.

Hoe werkt het?

Teamleden delen hun emoties met betrekking tot de sprint en bespreken de oorzaken achter deze gevoelens. Dit helpt bij het identificeren van problemen en het verbeteren van de teamdynamiek.

Vergelijking Retrospective vormen

Complexiteit: De Zeilboot Retrospective is net als de 4L’s Retrospective visueel en eenvoudig te begrijpen, terwijl de Start, Stop, Continue Retrospective en de Mad, Sad, Glad Retrospective zich richten op directe acties en emoties.

Focus: De Zeilboot Retrospective legt de nadruk op doelen en risico’s, terwijl de andere vormen zich richten op ervaringen, observaties en emoties van teamleden.

Actiegerichtheid: Alle vier de vormen benadrukken het belang van actiepunten, maar de Zeilboot Retrospective biedt een directe link tussen het einddoel en mogelijke acties.

Conclusie

Samengevat heeft iedere retrospective vorm heeft zijn eigen unieke benadering en voordelen. Het kiezen van de juiste vorm hangt af van de specifieke behoeften en voorkeuren van het team. Door verschillende vormen uit te proberen, kan een team ontdekken welke het beste werkt voor hun situatie.

Op zoek naar meer unieke Retrospectives?

Neem contact met ons op!

  Welke retrospective kies jij?

  Welke retrospective vind jij prettig en het meest effectief? Laat het weten via de poll hieronder.

  Bij Kabisa passen we al meer dan 15 jaar Scrum toe bij onze projecten. Wij kunnen dus wel zeggen dat we hier behoorlijk veel ervaring in hebben op gedaan. Heeft jouw team moeite met het voeren van retrospectives of wil je meer weten over wat Scrum voor jouw organisatie kan betekenen? Neem gerust contact met ons op.

  Co-creatie begint hier

  Daag ons uit!

  Organisatie
  Naam
  E-mailadres
  Telefoon
  Bericht