Het juiste gereedschap: Pro-code & Low-code in evenwicht

Matthijs Groen Avatar

Matthijs Groen

Consultant / Developer

developer in gesprek en aan het werk. Pro-code & Low-code in evenwicht

In het realiseren van digitale producten zijn er verschillende benaderingen die organisaties kiezen. Twee prominente methoden die we hier bespreken zijn pro-code en low-code ontwikkeling. In dit artikel nemen we de voordelen van beide benaderingen onder de loep en schetsen we een aanpak waarbij low-code en pro-code gezamenlijk ingezet worden voor optimaal resultaat.

De efficiëntie van Low-code

Low-code is een vorm van softwareontwikkeling die uitblinkt in het stroomlijnen van processtappen en standaardtaken. De benadering excelleert in taken zoals goedkeuringen, autorisaties en het ontwikkelen van interfaces voor databewerking door backofficepersoneel. Deze benadering legt de nadruk op een standaard userinterface, waarbij de focus ligt op snelheid en efficiëntie. Het biedt out-of-the-box oplossingen voor veelvoorkomende uitdagingen en is het meest productief wanneer de bedrijfsprocessen goed aansluiten bij de standaard werking van het low-code platform. Óf wanneer er flexibiliteit is om de bedrijfsprocessen aan te passen naar de tool. Mendix is één van de meest gebruikte low-code ontwikkelplatforms op dit moment.

In tegenstelling tot standaard (SaaS) producten, kun je in low-code vaak standaardfunctionaliteit aanpassen aan eigen wensen en behoeftes. Echter, grote aanpassingen leiden tot verlies van een deel van de snelheid.

De kracht van Pro-code

Pro-code softwareontwikkeling wordt gebruikt wanneer standaardoplossingen of low-code niet voldoen aan de unieke eisen van een project. Complexe algoritmes en businesslogica, datatransformatie, unieke gebruikersinterfaces en communicatie met hardware zijn typische voorbeelden van elementen die ervoor zorgen dat een pro-code aanpak nodig is voor het gewenste resultaat. In het algemeen geldt dat er bij pro-code meer invloed is op alle onderdelen van de software en er dus minder beperkingen zijn waar je tegenaan loopt. Ook bij pro-code is het mogelijk om snelheidswinst te boeken door slim gebruik te maken van frameworks en open-source of cloud-native bouwblokken. Pro-code betekent dus niet dat alle code zelf geschreven moet worden.

Zowel pro-code als low-code hebben hun voor- en nadelen.

Het belang van evenwicht: better together

Pro-code biedt de kracht en flexibiliteit om aan complexe en unieke vereisten te voldoen. Low-code biedt snelheid en efficiëntie voor standaardprocessen en routinetaken. Voor projecten met een hoge mate van maatwerk, complexe technische vereisten of prestatiegerichte doelen, kiezen bedrijven vaak voor pro-code ontwikkeling. Voor projecten waar snelheid, eenvoud en kostenefficiëntie belangrijker zijn, is low-code ontwikkeling een geschikte optie. Het is echter vaker én-én dan óf-óf. Zowel pro-code als low-code hebben hun voor- en nadelen. Daarom raden we aan een aanpak te gebruiken waarin beide oplossingen gecombineerd worden en daar ingezet worden waar ze het beste in zijn. Benieuwd hoe je dit inzet voor jouw organisatie? Neem contact met ons op!

Co-creatie begint hier

Daag ons uit!

Organisatie
Naam
E-mailadres
Telefoon
Bericht