Hoe is het om af te studeren bij Kabisa?

Harm De Laat

Rinio Nelstein is 4e jaars student aan de Hogeschool van Amsterdam en volgt de richting “Software Engineering”. Afgelopen periode heeft hij bij Kabisa stage gelopen. Een extra bijzondere stage vanwege de Corona uitbraak. In dit interview vertelt hij hoe het afstuderen is bevallen en wat hij heeft geleerd.

Hoe ben je bij Kabisa terecht gekomen?

Nadat ik mezelf had voorgenomen om stage te lopen bij een middel tot groot bedrijf, ben ik gaan zoeken via diverse vacaturebanken en LinkedIn. Toen ik bij de vacature van Kabisa was gekomen, ben ik vervolgens de website gaan bezoeken. Ik merkte dat mijn interesse werd opgewekt in het bedrijf. Dit kwam mede dankzij Kabisa’s erkenning als beste werkgever op basis van talentontwikkeling en arbeidsvoorwaarden en het meerdere malen winnen van de FD Gazelle Award.

Waarom heb je voor Kabisa gekozen?

Na het solliciteren ben ik nog dezelfde ochtend benaderd door Vivian Say. Vanwege deze reactiesnelheid heb ik meerdere gesprekken kunnen uitvoeren om het bedrijf beter te leren kennen.

In de eerste instantie werd het mij duidelijk dat het ging om een stageopdracht op basis van de technologie Reactjs. Deze technologie had mijn interesse aangezien ik hier eerder mee had gewerkt tijdens schoolprojecten. Echter werd de opdracht omschrijving later gewijzigd naar Flutter als technologie, waarmee ik totaal niet bekend was. Nadat onderzoek, bleek Flutter meerdere overeenkomsten te hebben met Reactjs. Mede hierdoor vond ik het interessant om akkoord te gaan met de stageopdracht.

Waar ging je afstudeeronderzoek over?

Mijn afstudeeronderzoek ging over het onderzoeken van Cross Platform ontwikkeling door middel van Flutter, rekening houdende met de mogelijkheid om de code en logica ook te kunnen gebruiken van web applicaties. Uit het onderzoek moest een conclusie komen tot hoeverre code gedeeld kan worden tussen de web-, native versies van een Flutter applicatie.

Naast een onderzoeksrapport was het de bedoeling om mijn opgedane kennis in de praktijk te laten brengen. Hiervoor heb ik een proof of concept moeten ontwikkelen voor Kabisa’s “Odoo urenregistratie” applicatie. Deze proof of concept moest aan de hand van verschillende requirements, de conclusie van het onderzoek ondersteunen.

Hoe was om stage te lopen tijdens Corona stage?

In de eerste periode van mijn stage begon ik erg gemotiveerd aan mijn onderzoek en was ik fysiek aanwezig op het kantoor. Hierbij leerde ik alle collega’s kennen en had ik nauw contact met mij Stagebegeleider Nick van Eijk.

Na de eerste maand werd een totale lockdown uitgeroepen, waarna ik volledig remote heb moeten werken. Ik merkte dat remote werken mij zwaarder viel dan gedacht. Vervolgens ben ik halverwege mijn stageperiode besmet geraakt door COVID. Ondanks de milde klachten, was de nasleep en impact hiervan tot op heden voelbaar. Door de corona crisis hebben studenten in het algemeen een moeilijkere tijd en ontwikkelen zij sneller mentale problemen zoals stress, lage concentratievermogen en depressie. Door deze problemen kostte het mij meer tijd en moeite om aan het onderzoek te werken.

Tot slot was ik volkomen verrast als stagiaire, doordat mijn kerstpakket persoonlijk aan huis werd afgeleverd door de directeur van Kabisa (Ralph Deguelle). Deze ervaring gaf mij een goed gevoel en bewees dat Kabisa het er belangrijk vind om te investeren in personeel.

Wat heb je geleerd tijdens je afstuderen?

Tijdens mijn stageperiode heb ik leren werken met het Flutter Framework die (op dit moment) nog actief in ontwikkeling is. Er is weinig bekend over Flutter doordat het een kleine ontwikkelingsgemeenschap heeft. mijn onderzoekend vermogen werd flink op de proef doordat er weinig bekend is over Flutter en een kleine ontwikkelingsgemeenschap heeft. Als gevolg heb ik kennis en vaardigheden opgebouwd die belangrijk zijn voor mijn rol als professional in het ict-werkveld.

Verder heb ik aan de hand van Kabisa’s developer workflow leren werken. Dit omvat onder andere daily stand ups, code reviews, test driven development en continuous integration. Door deze workflow ben ik beter in staat om op mijn eigen handelen te reflecteren. Daarnaast ben ik meer opengesteld voor de visie en feedback van anderen waarnaar dit sturing geeft aan mijn ontwikkeling als ict-professional.

Tot slot heb ik een persoonlijke groei gemaakt met betrekking tot mijn communicatieve vaardigheden richting collega’s. Ik heb mij op een professionele manier opstellen op de werkvloer.

Rinio bedankt voor het interview

Ben je student en op zoek naar een afstudeerplek of stage? Kabisa heeft mogelijkheden! Neem dan contact met ons op en vul het contactformulier in!

Co-creatie begint hier

Daag ons uit!

Organisatie
Naam
E-mailadres
Telefoon
Bericht