Scrum training als teambuilding

Pascal Widdershoven

CTO

Als liefhebber van het Agile werken, merk ik dat de termen Agile en Scrum nog wel eens door elkaar worden gehaald. Niet gek, want ze zijn sterk met elkaar verbonden.

Om goed te kunnen begrijpen hoe Agile en Scrum zich verhouden, is het wel noodzakelijk om de termen in het juiste perspectief te zetten. Niet voor niets dat we bij Kabisa aan al onze nieuwe medewerkers een Scrum Master training aanbieden. In deze blog wil ik daar iets meer over vertellen, dus lees vooral verder!

Agile

Agile betekent wendbaar of lenig en het is niet alleen een manier van werken, maar ook een manier van denken en organiseren. Het is een empirisch proces, ofwel ‘door ervaring geleerd’ en ervaring met het Agile werken hebben wij bij Kabisa al meer dan 15 jaar. Deze ervaring heeft ons geleerd wat wel en niet werkt om een project succesvol af te ronden. De belangrijkste elementen voor een succesvol project zijn ondergebracht in het Kabisa Succes Proces (KSP).

Scrum en Rugby

Het Agile werken kan op verschillende manieren worden geïmplementeerd. Wij maken gebruik van het Scrum framework dat bestaat uit een aantal rollenevents en artifacts. Door Scrum op een juiste manier te gebruiken, wordt het Agile werken op een succesvolle manier geïmplementeerd in een organisatie.

Scrum is een term die overgenomen is vanuit het Rugby. Het is ook niet toevallig dat verschillende aspecten uit de sport terugkomen in het Scrum framework. Denk hierbij aan het werken in teams, ieder teamlid die zijn eigen rol heeft, het maken van korte sprints om vooruitgang te boeken, wendbaar en lenig zijn om aankomend gevaar af te wenden en als laatst maar zeker niet onbelangrijk, elkaar met respect behandelen.

Team building bij Kabisa

Kom je bij Kabisa werken, dan vinden wij vakmanschap en kwaliteit zeer belangrijk. Tevens staan kennis vergaren en kennisdeling hoog op ons lijstje van punten die bijdragen aan het succes van Kabisa. Iedereen die bij ons komt werken moet goed weten wat Scrum is en hoe het werkt. Het is onderdeel van onze succesformule het KSP. Elke nieuwe medewerker wordt daarom, ongeacht zijn functie, op een Scrum Master training gestuurd. Hoe tof is het om deze training te combineren met een potje Rugby met collega’s?

De training

Het heeft even geduurd maar nu de versoepelingen het weer toelaten zijn we met diverse collega’s op Scrum training gegaan. Gedurende de training leerden we over de Scrum theorie; wat zijn de verschillende rollen, events en artifacts. Tussen de uitleg door kregen de mogelijkheid om de theorie gelijk toe te passen in de praktijk door middel van Rugby oefeningen.

We begonnen met de eerste sprint waarin we opdracht kregen om zo vaak mogelijk de bal over te gooien binnen twee minuten. Vooraf gaven we een inschatting af over het aantal succesvolle passes. Na de twee minuten stopte het spel en werd in een retrospective teruggekeken of we ons sprint doel hadden behaald. Tevens bedachten we verbeterpunten om nog meer ballen succesvol over te gooien. Dat alles onder het toeziend oog van de Scrum Master, die onder meer de tijd in de gaten hield. Vervolgens konden we de oefening opnieuw doen in een nieuwe sprint, maar dit keer met andere acceptatiecriteria in de vorm van extra spelregels. De acceptatiecriteria werden door de trainer, die de rol van Product Owner vervulde, opgesteld en het team moest een nieuwe inschatting geven over het aantal keer dat de bal succesvol gevangen werd.

Het was een ontzettend leuke ervaring om op deze manier kennis te maken met Scrum. De balans tussen de theorie en de praktijk was goed. Als collega’s hebben we elkaar ook weer wat beter leren kennen, wat de band onderling alleen maar sterker maakt. Niet onbelangrijk voor een bedrijf dat Agile ademt en vaak gevraagd wordt voor Agile consultancy.

Over Kabisa

Kabisa is volop in ontwikkeling. Wij zijn een snelgroeiend software bedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen van web- en mobiele apps, integraties, cloud oplossingen en scrum consultancy. Wil je meer weten over ons Scrum proces of ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Neem contact met ons op of solliciteer!

Co-creatie begint hier

Daag ons uit!

Organisatie
Naam
E-mailadres
Telefoon
Bericht