Effectieve Retrospectives

Joost Saanen

Cloud Tech Lead

Agile Retrospective

Tegenwoordig wordt er bij veel bedrijven Scrum toegepast. Degenen die hier bekend mee zijn weten dat de retrospective hier een belangrijk onderdeel van is.

Wat is een Retro?

Weet je niet precies wat een retrospective is, dan even een korte uitleg: het is een moment – vaak aan het einde van een sprint – waarbij een team bij elkaar komt. De teamleden reflecteren en evalueren het proces van de afgelopen sprint. Hierbij wordt er gekeken wat er goed is gegaan, wat er beter kan en welke onderwerpen de aandacht moeten krijgen.

 

Waarom is een retrospective ook weer belangrijk?

Als scrumteam heb je de opdracht om naar een gezamenlijk doel toe te werken. Hierbij is het belangrijk dat er op een goede manier wordt samengewerkt. Een retrospective dient als raamwerk om de verbeterpunten naar boven te halen. Door deze verbeterpunten aan te pakken wordt het team bij iedere iteratie, beter en effectiever. Ook het feit dat er een moment is waarbij teamleden hun hart kunnen laten spreken, zorgt vaak ook tot een betere verstandhouding tussen teamleden onderling. En dat zorgt ook voor een beter sfeer!

Lees ook: Hoezo gevoelens in IT Projecten?

Om een effectieve retrospective te kunnen organiseren is het belangrijk dat er een goede methodiek wordt gekozen.

Er zijn veel verschillende soorten retrospectives. Het is vaak uitproberen welke vorm het beste bij je team past.

In deze blog leg ik je uit hoe de Zeilboot Retrospective in zijn werk gaat. Het is een hele simpele, maar zeer effectieve manier van een doeltreffende retrospective. Bij Kabisa hebben we deze al vaak toegepast – en met succes!

 

Zeilboot Retrospective

De zeilboot retrospective helpt te identificeren wat de risico’s en vertragingen zijn en wat er nodig is om de vooraf opgestelde doelen te bereiken.

De techniek onthult alle dingen die goed gaan, maar ook zaken die beter kunnen worden uitgevoerd binnen een team.

 

Hoe pas je het toe?

Je begint de retrospective door een landschap te tekenen op een whiteboard of flip-over. Het landschap bevat een zeilboot, rotsen, wolken en een eiland.

zeilboot retrospective

De onderdelen van het landschap staan voor:

  • Eiland: vertegenwoordigt de doelen / visie van het team. Er wordt elke dag gewerkt om het eiland te bereiken,
  • Rotsen: vertegenwoordigen de risico’s die je tegen kunt komen tijdens de reis,
  • Anker: vertegenwoordigt alles wat vertragend kan werken tijdens de reis,
  • Wolken en wind: vertegenwoordigen alles dat helpt het doel te bereiken.

Wanneer het landschap is getekend is het handig om de teamvisie of doelen op te schrijven van het team. Hierna kan een brainstormsessie worden gestart. Met behulp van post-its kan ieder teamlid zijn of haar ideeën opperen m.b.t de verschillende onderdelen van het landschap. Ieder teamlid krijgt tien minuten om de belangrijkste zaken op een post-it te schrijven, en daarna 5 minuten om deze op het board te plakken, hardop voor te lezen en/of toe te lichten.

Als iedereen aan de beurt is geweest, wordt besproken wat er nodig is om de ideeën die zijn toegevoegd in het ‘wolken’-gebied te kunnen blijven oefenen. Dit zijn namelijk goede ideeën die het team helpen, en het is dus belangrijk dat deze ideeën worden geuit.

Besteed vervolgens enige tijd aan hoe het team de geïdentificeerde risico’s kan verminderen en wat de belangrijkste vertragende factor is.

Je kunt afspreken dat je van ieder onderdeel een actiepunt maakt wat aandacht gaat krijgen tijdens de volgende sprint. Bij de eerstvolgende retrospective kan het handig zijn om even te beginnen met het doornemen van de actiepunten. Wat is de status en zijn ze allemaal gelukt?

Heeft je team moeite met het kiezen van het belangrijkste actiepunt? Laat dan iedereen stemmen, zodat men aan kan geven wat voor iedereen individueel het belangrijkste onderdeel is.

Op zoek naar meer unieke Retrospectives?

Neem contact met ons op!

    Wat is jouw favoriete retrospective?

    Welke retrospective vind jij prettig en het meest effectief? Laat het weten via het contactformulier hieronder!

    Bij Kabisa passen we al meer dan 10 jaar Scrum toe bij onze projecten. Wij kunnen dus wel zeggen dat we hier behoorlijk veel ervaring in hebben op gedaan. Heeft jouw team moeite met het voeren van retrospectives of wil je meer weten over wat Scrum voor jouw organisatie kan betekenen? Neem gerust contact met ons op.

    Co-creation begins here

    Challenge us!

    Organisation
    Name
    Email
    Phone
    Message