Kabisa @ DevWorld 2024

Jordy van Vorselen

Backend Tech Lead

Kabisa bezoekt DevWorld 2024

Omdat wij software development als vakmanschap zien, vinden wij het delen en vergaren van kennis een erg belangrijk onderdeel van ons werk. Door bij te blijven met de laatste innovaties of het leren over handige nieuwe tools en technieken kunnen wij onze klanten meer business value leveren in een kortere tijd. Daarom is een gedeelte van onze Backend Guild deze maand afgereisd naar de RAI in Amsterdam voor twee geweldig inspirerende dagen op DevWorld Conference. We delen graag een aantal dingen die we daar hebben geleerd.

OpenRewrite

Wij software engineers houden van ons werk. Vaak is het een passie waar we toevallig ook betaald voor krijgen. Top! Maar er zijn ook taken die echt moeten gebeuren, maar die vrij pijnlijk kunnen zijn. Eén van die taken is het upgraden van frameworks. Vaak kost dit erg veel tijd en lever je in feite geen of weinig directe business value voor je klanten. Maar daar heeft Moderne nu iets gaafs voor ontwikkeld.

De tool OpenRewrite stelt je in staat om eenvoudig Java refactors door te voeren. Deze refactors worden aangeleverd in de vorm van Recipes. Je kunt hier je code style en kleine refactors mee automatiseren, maar de tool kan nog veel meer:

Er zijn namelijk Recipes om te migreren van Spring Boot 2 naar 3! Dit kan ervoor zorgen dat je veel sneller om bent naar de laatste versie van Spring Boot, waardoor je weer eerder aan gave features kunt werken voor je klanten.

DevWorld 2024 Moderne OpenRewrite

Java’s Hidden Gems

Maar voor de Javanen onder ons waren er nog meer gave tools. Er was zelfs een talk van @johanjanssen die helemaal vol zat met gave tools en technieken die voor iedere Java ontwikkelaar zeer waardevol kunnen zijn.

Een aantal highlights zijn:

  • Je architectuur unit testen met ArchUnit.
  • Metaprogramming met JavaPoet.
  • Eenvoudig code coverage (maar ook runtime coverage!) toevoegen met Jacoco.
  • Database-first ORM die een type-safe fluent API genereert met jOOQ.
  • HTML parsing met JSoup. Erg handig voor het testen van bijvoorbeeld Thymeleaf templates!
 

En nog veel meer! Johan heeft een erg handige lijst gemaakt die je hier kunt vinden.

Java Hidden Gems Software

Conclusie DevWorld Conference

Al met al kunnen we concluderen dat dit zeker twee geslaagde dagen waren! Naast heerlijk eten en veel plezier hebben we erg veel nieuwe inspiratie die we kunnen gebruiken om onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn. En dat vinden wij bij Kabisa het allerbelangrijkste. Met onze software developers van gedachte wisselen over Backend Development? Neem contact met ons op!

Co-creation begins here

Challenge us!

Organisation
Name
Email
Phone
Message