Hoe is het om als Belg bij Kabisa te werken?

Nadine Bijnens

HR

Het hoofdkantoor van Kabisa is gevestigd in Weert (Noord-Limburg) Daarnaast zijn er nog kantoren in Eindhoven & Amsterdam. Naast Nederlandse developers zijn hier ook Belgen werkzaam. Wil je weten waarom Luc Tielen als Vlaming voor Kabisa heeft gekozen? Zijn er daadwerkelijk culturele verschillen tussen Nederlanders en Vlamingen en is er een verschil in arbeidsvoorwaarden tussen Nederland en Vlamingen? Luc vertelt je er meer over.

Luc, hoe ben je bij Kabsia terecht gekomen?

Nadat ik ben afgestudeerd aan de Universiteit in Hasselt als Industrial Engineer heb ik voor diverse Belgische bedrijven als embedded software engineer gewerkt. Mijn hart lag toch meer in het webdevelopment en functioneel programmeren. Ik ben woonachtig in Kaullile. In deze regio in België is het niet eenvoudig om een baan te vinden op het gebied van functioneel programmeren. Als je in België in deze branche actief wilt zijn, kom je al snel uit in grote steden als Antwerpen of Brussel. Dit zou voor mij een verhuizing of een lange dagelijkse reistijd betekenen. Ik heb mijn zoekcirkel toen vergroot door ook in de grensregio – Nederlands Limburg – te kijken en ik was blij verrast dat Kabisa op een 20 minuten rijden van mij thuis gevestigd is. Er zijn meer dan voldoende softwaremogelijkheden binnen het bedrijf. Zowel op web, mobiel als functioneel gebied.

Zijn er daadwerkelijk (culturele) verschillen tussen nederlanders en belgen?

Deze vraag wordt mij vaak gesteld 😉 In de basis blijft de inhoud van de werkzaamheden hetzelfde. Nederlanders zijn wel directer dan Belgen. Ze zijn opener, to the point en rechtuit. Dit was in het begin even wennen, maar nu schat ik het veel meer op waarde. Ik ervaar dat door deze directheid er sneller betere beslissingen worden genomen. Ook is het management van Kabisa veel toegankelijker. Als ik een vraag heb of iets wil delen kan ik bij iedereen terecht, dit kan echter ook enkel in de Kabisa cultuur zitten. Net zoals het echte wij-gevoel en samenwerken, wat zorgt voor saamhorigheid. En ja, met de tijd is er ook een taal verschil. Uitdrukkingen die wij over en weer niet kennen of woordkeuzes waar even over nagedacht moet worden. Dit levert soms grappige momenten op. Denk hierbij aan: vestiaire = garderobe, merci/ça va = dankjewel.

Heb je nog tips voor belgen die in nederland gaan werken?

Omdat ik in mijn situatie dicht bij de grens woon, word ik gezien als grensarbeider. Dit betekent concreet dat ik een Burger Service Nummer (BSN) heb moeten aanvragen. In Nederland is het BSN een uniek persoonsnummer voor iedereen die ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen. Het aanvragen van het BSN kan onder andere in Heerlen en Eindhoven. Je maakt online een afspraak en neemt je identiteitsbewijs mee, vervolgens wordt een BSN gemaakt.

Verder heb ik een Nederlandse zorgverzekering moeten afsluiten omdat ik werkzaam ben in Nederland. Ervaring leert dat de Belgische zorgverzekeraars nauw samenwerken met de Nederlandse zorgverzekeraars en dat er speciale regelingen zijn voor grensarbeiders. Vraag dit altijd na bij je Belgische zorgverzekeraar.

Het belastingsysteem in Nederland en België is verschillend. Het bruto salaris ligt in Nederland misschien iets lager dan in België, echter het netto salaris is over het algemeen hoger dan in België. Het is altijd goed om een pro-forma salarisberekening te laten maken.

Daarnaast moet je zowel in België als in Nederland aangifte doen. In België geef je het inkomen aan dat je daar hebt verdiend. In Nederland geeft je het inkomen uit een ander land aan. Voor meer informatie over het werken in Nederland of België is de website van Startpunt Grensarbeid een aanrader.

O, ja. Het loont zich echt om over de landgrenzen heen te kijken. Er zijn voldoende bedrijven met uitdagende functies in Nederland. Ervaring leert dat je dan ook nog veel minder tijd kwijt bent dan het reizen naar Antwerpen of Brussel.

Luc dankjewel voor het interview.

Lijkt het jou leuk om als software developer aan de slag te gaan bij Kabisa of heb jij nog vragen? Neem gerust contact op via recruitment@kabisa.nl of telefoonnummer 0495-430798.

Co-creation begins here

Challenge us!

Organisation
Name
Email
Phone
Message