Lampen bedienen via een Flutter App

Avatar Roy

Roy Appeldoorn

Consultant / Developer

fatboy lampen bedienen

Al sinds 2017 werken Kabisa en Fatboy samen aan verschillende projecten, waaronder een op maat gemaakte webshop die al jaren naar tevredenheid draait in een High Available en Schaalbare Cloud omgeving. Een ander mooi resultaat van deze samenwerking is een mobiele app, die recentelijk een aanzienlijke upgrade heeft ondergaan.

Fatboy Light Control App gebouwd met Flutter

In deze moderne tijd speelt een groot deel van ons leven zich af op mobiele telefoons. Het is dan ook bijzonder handig dat je zelfs een lamp kunt bedienen met behulp van je smartphone. Enkele jaren geleden heeft Fatboy daarom besloten om samen met Kabisa een mobiele app te ontwikkelen, die dit mogelijk maakt.

De app, gebouwd met Flutter, heeft sinds de initiële ontwikkeling een reeks verbeteringen ondergaan. Flutter is een open-source UI-framework ontwikkeld door Google, die ontwikkelaars tal van voordelen biedt. Zo faciliteert het cross-platform ontwikkeling vanuit één enkele codebase. Dit bespaart tijd en verkort de time-to-market van een app. Met de “hot reload”-functie kunnen ontwikkelaars direct veranderingen in de app zien zonder dat ze deze opnieuw moeten opstarten. Bovendien zorgt Flutter voor visueel aantrekkelijke UI’s en biedt het hoge performance dankzij de directe conversie naar native machinecode. Tot slot geniet Flutter van een sterke ondersteuning vanuit Google en heeft het een actieve community.

Bluetooth

De Light Control app, een mobiele app die Kabisa samen met Fatboy heeft ontwikkeld, stelt gebruikers in staat om Fatboy-lampen te bedienen via Bluetooth. Dit gaat van het aan- en uitzetten van meerdere lampen en het aanpassen van de lichtsterkte, tot het instellen van timers.

Onder de motorkap maakt de app gebruik van een open-source Bluetooth-package, genaamd flutter_reactive_ble. Deze package maakt gebruik van Bluetooth Low Energy (BLE), een technologie ontworpen voor kortstondige communicatie tussen apparaten – ideaal voor dit soort toepassingen.

Het ontwikkelen van de app, met name de Bluetooth-communicatie, was een boeiende uitdaging.

TDD en Integratietesten

Bij het bouwen van de Fatboy-app, heeft het Kabisa team gebruikgemaakt van een Test-Driven Development (TDD) aanpak. Dit houdt in dat voor elke nieuwe functionaliteit eerst een falende test werd geschreven, waarna code wordt toegevoegd om de test te laten slagen. Deze aanpak zorgt voor een strakke focus op de gewenste functionaliteit en stimuleert het schrijven van compacte, makkelijk te begrijpen code.

Daarnaast zijn er ook integratietests toegevoegd. Deze testen controleren de interactie tussen verschillende delen van de app, en zorgen ervoor dat deze onderdelen samen correct functioneren.

De combinatie van TDD en integratietesten brengt verschillende voordelen met zich mee. Ten eerste verhoogt het de kwaliteit van de code en reduceert het de kans op bugs. Ten tweede faciliteert het onderhoud en toekomstige upgrades, doordat ontwikkelaars met vertrouwen wijzigingen kunnen aanbrengen. Ten slotte zorgt deze aanpak voor beter begrijpbare en onderhoudbare code, wat op zijn beurt de productiviteit en efficiëntie van het team verhoogt.

quote roy Flutter

De samenwerking tussen Kabisa en Fatboy blijft vruchten afwerpen, waarbij we voortbouwen op eerdere successen en blijven innoveren. Met elke upgrade verbeteren we de gebruikerservaring en blijven we het landschap van Fatboy verlichten, lamp voor lamp.

Over Kabisa

Bij Kabisa zijn we gespecialiseerd in het ontwikkelen van webapplicaties en mobiele apps. Ben je geïnteresseerd geraakt door dit verhaal? Ben je benieuwd wat Kabisa voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem gerust contact met ons op!

Co-creatie begint hier

Daag ons uit!

Organisatie
Naam
E-mailadres
Telefoon
Bericht